News

AGC, UMNO bantah tiga individu cabar kelulusan dua jawatan utama UMNO tidak dipertanding

KUALA LUMPUR : Jabatan Peguam Negara (AGC) dan UMNO hari ini mengeluarkan bantahan terhadap permohonan kebenaran semakan kehakiman tiga individu yang bertujuan untuk mencabar keputusan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail. Keputusan yang dipertikaikan adalah pernyataan beliau yang meluluskan usul tambahan UMNO yang bertujuan untuk mengecualikan dua jawatan utama daripada dipertandingkan dalam pemilihan majlis tertinggi parti tersebut.

Tiga individu yang mengemukakan permohonan ini adalah Ahli UMNO cawangan Kampung Bukit C2 Lembah Pantai, Satarriah Abdul Karim, dan Zaidi Abdul Majid, serta seorang ahli MIC cawangan Lembah Pantai, P. Vellasamy. Mereka telah memfailkan permohonan ini pada 15 Mei sebelumnya, dengan Saifuddin, Pendaftar Pertubuhan Malaysia (RoS), dan UMNO sebagai responden dalam kes ini.

Peguam Kanan Persekutuan Ahmad Hanir Hambaly, yang mewakili AGC, menegaskan bahawa pihaknya menolak permohonan ini dengan alasan bahawa keputusan yang dipertikaikan oleh ketiga-tiga pemohon tidak boleh disemak melalui proses semakan kehakiman. Beliau berberhujah bahawa keputusan tersebut adalah keputusan parti politik dan tidak boleh dijadikan tindakan undang-undang.

Ahmad Hanir juga menyatakan bahawa ketiga-tiga pemohon tidak mempunyai locus standi (kedudukan undang-undang) untuk memfailkan tindakan undang-undang berkenaan. Sementara itu, peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun, yang mewakili UMNO, mengemukakan hujah yang serupa dengan menyatakan bahawa pemohon dari kalangan Ahli UMNO (Satarriah dan Zaidi) telah ditamatkan secara automatik sebagai ahli parti, dan oleh itu, mereka tidak lagi mempunyai kepentingan yang sah untuk mencabar keputusan UMNO.

Selanjutnya, Mohd Hafarizam menegaskan bahawa pemohon Vellasamy, sebagai ahli MIC, juga tidak mempunyai locus standi dalam permohonan ini, kerana beliau tidak terjejas dengan usul tambahan UMNO dan keputusan Menteri Dalam Negeri.

Bagaimanapun, peguam Thalia Rohaina Abdul Latiff, yang mewakili ketiga-tiga pemohon, berpendapat bahawa permohonan ini mempunyai merit untuk didengar dan diputuskan oleh mahkamah. Thalia berhujah bahawa perkara ini melibatkan keputusan administratif yang dibuat oleh RoS.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Amarjeet Singh menetapkan 30 Ogos sebagai tarikh untuk keputusan kes ini.

Dalam permohonan yang diajukan, ketiga-tiga pemohon menyatakan bahawa pada 13 Januari sebelumnya, satu usul tambahan UMNO telah dicadangkan dalam Perhimpunan Agung UMNO 2022. Usul tersebut melibatkan keputusan untuk tidak mempertandingkan jawatan presiden dan timbalan presiden UMNO dalam Pemilihan Majlis Tertinggi UMNO untuk penggal 2023-2026.

Mereka juga menegaskan bahawa pada 2 Mac sebelumnya, RoS mengeluarkan surat kepada Setiausaha Agung UMNO yang mengesahkan bahawa usul tambahan tersebut tidak teratur dan bertentangan dengan Fasal 9.3 Perlembagaan UMNO, dan oleh itu, ia adalah tidak sah. RoS kemudiannya memerintahkan UMNO untuk mengambil tindakan pembetulan untuk mematuhi Fasal 9.3 perlembagaan parti tersebut.

 

ACG UMNO